Nu de scholen vanwege het Coronavirus dicht zijn, worden er ook voor cultuureducatie online thuislessen aangeboden.

Hieronder hebben we een aantal initiatieven voor activiteiten om thuis te doen op een rijtje gezet. Misschien leuk om met ouders en kinderen te delen?

 • Challenge digitale wenskaart

In deze tijd van thuiszitten zijn er een hoop mensen die wel een oppepper kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld de oude mensen in de verpleeghuizen, mensen die thuis ziek zijn, of de mensen die ervoor zorgen dat alles straks weer normaal is. Maak een kort stopmotionfilmpje en stuur deze digitale wenskaart naar iemand die het kan gebruiken.
En stuur je filmpje ook in!
Beatrijs Hoeven (Toonbeeld Schoolprojecten) verzamelt de ingestuurde filmpjes, de gemeente Renkum zorgt er voor dat ze gestuurd worden naar de mensen wel een steuntje kunnen gebruiken. Ook zullen de filmpjes via sociale media te zien zijn.
Hoe je dat filmpje maakt, kan je zien in de instructie digitale wenskaart hieronder.

 • Ga op ontdekkingsreis in jouw tuin

De lente lonkt. De hoogste tijd voor een ontdekkingsreis met je kinderen door de natuur rond je eigen huis. Onze boswachters hebben opdrachten verzameld die je in jouw eigen omgeving kunt doen. Van beestjes zoeken tot koekjes bakken met madeliefjes. Al deze opdrachten zijn ontwikkeld door Stichting NatuurWijs die voor Staatsbosbeheer natuureducatie vorm geeft.

 • Groen om te doen IVN

Met groenomtedoen bieden we je graag inspiratie om corona-proof te genieten van de natuur. Veilig, vrolijk en makkelijk om thuis, in je tuin of op je balkon uit te voeren. Elke dag vind je op deze website een nieuwe groene tip!

 • Online muzieklessen Ritmiek Dans en Muziek

De 3 video’s die wij hebben gemaakt zijn leuke, leerzame muzieklessen. Er is een les voor groep 1-2, een les voor groep 3 t/m 5 en een les voor groep 6 t/m 8. Alle kinderen kunnen thuis gratis deelnemen aan deze 3 muzieklessen. Meedoen gaat heel makkelijk door op deze link te klikken
https://www.ritmiekmuziek.nl/onderwijs/ , dan de juiste groep te kiezen en vervolgens les 1, 2 of drie te kiezen.
Na het inschrijven door de docent van zijn of haar klas krijgen ze een link die ze kunnen delen met de schoolkinderen zo dat ze gemakkelijk de online les kunnen volgen.

 • Sport en beweegteam Renkum

Het sport en beweegteam van de gemeente Renkum post  (bijna) iedere dag een filmpje met een spel of uitdaging.
https://www.facebook.com/sportenbeweegteamrenkum

 • Bibliotheek Veluwezoom

Op de website van Bibliotheek Veluwezoom staat alle online content voor kinderen (ebooks, luisterboeken, etc.) bij elkaar.  

 • Voorleeshoek

De Voorleeshoek is er voor kinderen tot 10 jaar en biedt voorleesfilmpjes aan. Ze plaatsen elke week vier nieuwe voorleesfilmpjes. Dit betekent dat er 200 filmpjes per jaar bij komen. In De Voorleeshoek heb je altijd een rijk gevulde boekenkast. Zo zijn er bijvoorbeeld spannende, avontuurlijke en informatieve boeken.De scholen in Nederland zijn gesloten vanwege het coronavirus. Om de dagen voor de kinderen thuis leuk en leerzaam te maken, is De Voorleeshoek drie weken gratis beschikbaar voor iedereen.

 • E-books en luisterboeken

Als lid van de bibliotheek zijn er e-books en luisterboeken te downloaden. De online bibliotheek heeft tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken toegevoegd. Hieronder leggen we nog kort uit hoe dat in zijn werk gaat:
•Je registreert je eerst bij de onlinebibliotheek
•Installeer de e-booksapp of de luisterbieb app(dit kan op tablet, computer en telefoon)
•Leen e-books via de website
•Log in via de app en start met lezen
•Om te kunnen luisteren kun je direct via de app van de luisterbieb zoeken en downloaden

 • Meer muziek in de klas

Haal muziek in huis en ga aan de slag met informatieve muziekvideo’s of muzikale tussendoortjes! Speciaal voor leerkrachten, ouders en kinderen hebben we gratis muziektips op een rijtje gezet. Maak hieronder een keuze.

https://www.meermuziekindeklas.nl/nl/landings/met-de-meer-muziek-in-huis-tips/6261/

 • Muziek in school

Muziek is juist in deze tijd zo ontzettend belangrijk voor kinderen.
Het helpt om emoties te verwerken, te focussen en beter in je vel te komen.
Tegelijk zijn veel ouders overbelast en zitten niet te wachten op extra werk.

Daarom zijn de thuislessen van Muziek In School voorzien van complete instructie video’s waarmee de kinderen stap voor stap worden meegenomen door de les.  
Zo kunnen ze (bijna) zelfstandig aan de slag!

Het zijn echte lessen, met oefenmomenten en focus. Dat zorgt voor plezier, voldoening en structuur in deze verwarrende tijd.

https://www.muziekinschool.net/thuis

 • Cultura TV

Heb jij ook geen zin om de hele dag rekenen en taal te doen? Wil je ook wat anders doen? Op maandag, woensdag en vrijdag worden er speciaal voor jou nieuwe filmpjes geplaatst met leuke opdrachten. Wat gaan we doen? Programmeren, beeldende vorming, knutselen, lezen, schrijven, muziek maken en nog veel meer. Bij sommige filmpjes kun je dingen doen en andere filmpjes zijn om te kijken! Let op: er zijn ook prijzen te winnen! Dus wie weet maak jij wel kans.
Voor elke leeftijd is er wat te doen. Cultuur is voor iedereen ook tijdens deze gekke tijd!

https://www.cultura-ede.nl/ook-in-cultura/cultura-tv.aspx

 • Buro Bis

Zelf aan theater doen kan ook. Buro Bis plaatst op Instagram elke dag een nieuwe theaterles van 10 minuten voor kinderen van groep 3 t/m 5. Ook voor kleuters is dit heel geschikt. Oefeningen waarbij je moet doen alsof een muts iets anders is, bijvoorbeeld een schoen of een telefoon, zorgen ervoor dat kinderen hun energie kwijt kunnen en hun creativiteit wordt aangesproken.

https://www.instagram.com/explore/tags/onlinetheaterlessen/

 • Film HUB Gelderland

Op zoek naar een korte filmopdracht je die makkelijk thuis kan uitvoeren? In deze blog hebben we verschillende opdrachten verzameld die je thuis kan doen.  Gewoon omdat het leuk is om met film bezig te zijn of tegen de verveling.

https://www.filmhubgld.com/post/mini-filmopdrachten-voor-thuis

 • Anne Frank Videodagboek

We weten allemaal dat Anne Frank een dagboek schreef. Maar wat als Anne, in plaats van een dagboek, een camera had? In plaats van te schrijven had zij alles gefilmd om haar gedachten, gevoelens en dromen vast te leggen. Het Anne Frank videodagboek is een online videoserie die leerlingen kunnen bekijken op: youtube.com/annefrank.

Extra: educatieve afleveringen en werkboekje
Bij de serie zijn zeven educatieve afleveringen gemaakt die inhoudelijk uitleg en verdieping geven op wat er in het videodagboek te zien is.

 • 4-5 mei denkboek

Het denkboek vind je hier: https://4en5meidigitaal.nl/denkboek2019/

De digilessen vormen een aanvulling op het 4 en 5 mei Denkboek. Leerlingen van de bovenbouw in het basisonderwijs worden uitgedaagd na te denken over herdenken, vieren en herinneren. De digilessen bestaan uit filmpjes en opdrachten.

 • Buitenlessen

De Nationale Buitenlesdag van 7 april wordt verplaatst naar het begin van het nieuwe schooljaar. Daarom is er nu een databank online geplaatst van meer dan 70 uitgewerkte buitenlessen en thuisopdrachten. Een groot deel daarvan zijn tijdelijk openbaar gemaakt, nu veel kinderen thuis les krijgen. De opdrachten kunnen kinderen zelf (met hun ouders) buiten uitvoeren. Een deel is afgeleid van bestaande buitenlessen, maar er zijn ook nieuwe thuisopdrachten te vinden in de databank. Mogelijk helpen ze je als leerkracht of ouder bij het samenstellen van een aangepast lesaanbod en het in beweging houden van de kinderen.