Hieronder hebben we een aantal initiatieven voor activiteiten om thuis te doen op een rijtje gezet. Misschien leuk om met ouders en kinderen te delen?

 • ZOEK – Kwatta

Kwatta brengt het beste jeugdtheater naar je klaslokaal! Letterlijk: Zoek is immers Kwatta’s allereerste hoorspel. Of beter: luistertheater. Zoek is een sfeervol modern sprookje over verlies, vol rondslingerende wijsheden en bijzondere figuren.
Zoek (8+) is luistertheater.

Bregje kan al een tijd niet goed slapen. Elke nacht heeft ze het koud. IJskoud. Haar ouders verzinnen het ene sprookje na het andere om haar in slaap te krijgen.Maar het helpt niets. Op een avond ligt Bregje weer te rillen in haar bed als plotseling de muur van haar slaapkamer openscheurt. Ze stapt er doorheen, een ijzige vlakte tegemoet. Aan de andere kant ontmoet ze Torben. Hij is op zoek naar zijn vrouw die de rivier is overgestoken. Maar de rivier is moeilijk te vinden en lijkt zich steeds te verplaatsen. Samen beginnen ze aan een avontuurlijke reis. Zal Bregje de gevaarlijke overtocht met de IJsveer maken? En is haar vriend Alex ook aan de overkant? Komt ze wel weer thuis? En moet je iedereen altijd maar opvrolijken of mag iemand ook wel eens stampvoeten en huilen omdat het leven niet altijd een sprookje is? 

Maak de Zoek-ervaring compleet door ook het bijbehorende educatiemateriaal aan te schaffen. De educatie bestaat uit een ZOEKplaat, een uitnodiging aan de kinderen om tijdens het luisteren te tekenen. Misschien dat wat je hoort, misschien dat wat je voor je ziet, misschien wel iets wat alleen jij begrijpt en niemand anders hoeft te weten. De ZOEKplaat kan worden aangeschaft via door een mailtje met het leerlingenaantal en postadres te sturen naar sara@kwatta.info. Bij de ZOEKplaten wordt een uitgebreide instructiebrief meegestuurd voor de leerkracht. 
Kosten: Het educatiepakket én toegang tot het luistertheater (voor 48 uur) bedraagt €60,-. Zonder educatiepakket kan ZOEK beluisterd worden via: https://www.cultuurticket.nl/theater/zoek-kwatta voor €3,99 voor 48 uur.

 • Challenge digitale wenskaart

In deze tijd van thuiszitten zijn er een hoop mensen die wel een oppepper kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld de oude mensen in de verpleeghuizen, mensen die thuis ziek zijn, of de mensen die ervoor zorgen dat alles straks weer normaal is. Maak een kort stopmotionfilmpje en stuur deze digitale wenskaart naar iemand die het kan gebruiken.
En stuur je filmpje ook in!
Beatrijs Hoeven (Toonbeeld Schoolprojecten) verzamelt de ingestuurde filmpjes, de gemeente Renkum zorgt er voor dat ze gestuurd worden naar de mensen wel een steuntje kunnen gebruiken. Ook zullen de filmpjes via sociale media te zien zijn.
Hoe je dat filmpje maakt, kan je zien in de instructie digitale wenskaart hieronder.

 • Ga op ontdekkingsreis in jouw tuin

Het is onze missie om alle kinderen van Nederland met natuur in contact te brengen.  Naast natuurdagen met kinderen, doen we ons best om leerkrachten, pedagogisch medewerkers en ouders/grootouders te inspireren ons te helpen bij onze missie. Op deze pagina vind je ruim 100 natuuropdrachten om zelf met kinderen naar buiten te gaan, die je gratis kunt downloaden. Doe ook mee! Want natuur is overal, op het schoolplein, in de tuin, in het park om de hoek. Het is leerzaam én leuk! 
Al deze opdrachten zijn ontwikkeld door Stichting NatuurWijs die voor Staatsbosbeheer natuureducatie vorm geeft.

 • Groen om te doen IVN

Met groenomtedoen bieden we je graag inspiratie om corona-proof te genieten van de natuur. Veilig, vrolijk en makkelijk om thuis, in je tuin of op je balkon uit te voeren. Elke dag vind je op deze website een nieuwe groene tip!

 • Online muzieklessen Ritmiek Dans en Muziek

De 3 video’s die wij hebben gemaakt zijn leuke, leerzame muzieklessen. Er is een les voor groep 1-2, een les voor groep 3 t/m 5 en een les voor groep 6 t/m 8. Alle kinderen kunnen thuis gratis deelnemen aan deze 3 muzieklessen. Meedoen gaat heel makkelijk door op deze link te klikken
https://www.ritmiekmuziek.nl/onderwijs/ , dan de juiste groep te kiezen en vervolgens les 1, 2 of drie te kiezen.
Na het inschrijven door de docent van zijn of haar klas krijgen ze een link die ze kunnen delen met de schoolkinderen zo dat ze gemakkelijk de online les kunnen volgen.

 • Sport en beweegteam Renkum

Het sport en beweegteam van de gemeente Renkum post  (bijna) iedere dag een filmpje met een spel of uitdaging.
https://www.facebook.com/sportenbeweegteamrenkum

 • Bibliotheek Veluwezoom

Op de website van Bibliotheek Veluwezoom staat alle online content voor kinderen (ebooks, luisterboeken, etc.) bij elkaar.  

 • Voorleeshoek

De Voorleeshoek is er voor kinderen tot 10 jaar en biedt voorleesfilmpjes aan. Ze plaatsen elke week vier nieuwe voorleesfilmpjes. Dit betekent dat er 200 filmpjes per jaar bij komen. In De Voorleeshoek heb je altijd een rijk gevulde boekenkast. Zo zijn er bijvoorbeeld spannende, avontuurlijke en informatieve boeken.De scholen in Nederland zijn gesloten vanwege het coronavirus. Om de dagen voor de kinderen thuis leuk en leerzaam te maken, is De Voorleeshoek drie weken gratis beschikbaar voor iedereen.

 • E-books en luisterboeken

Als lid van de bibliotheek zijn er e-books en luisterboeken te downloaden. De online bibliotheek heeft tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken toegevoegd. Hieronder leggen we nog kort uit hoe dat in zijn werk gaat:
•Je registreert je eerst bij de onlinebibliotheek
•Installeer de e-booksapp of de luisterbieb app(dit kan op tablet, computer en telefoon)
•Leen e-books via de website
•Log in via de app en start met lezen
•Om te kunnen luisteren kun je direct via de app van de luisterbieb zoeken en downloaden

 • Meer muziek in de klas

Haal muziek in huis en ga aan de slag met informatieve muziekvideo’s of muzikale tussendoortjes! Speciaal voor leerkrachten, ouders en kinderen hebben we gratis muziektips op een rijtje gezet. Maak hieronder een keuze.

https://www.meermuziekindeklas.nl/nl/landings/met-de-meer-muziek-in-huis-tips/6261/

 • Muziek in school

Muziek is juist in deze tijd zo ontzettend belangrijk voor kinderen.
Het helpt om emoties te verwerken, te focussen en beter in je vel te komen. De thuislessen van Muziek In School zijn voorzien van complete instructie video’s waarmee de kinderen stap voor stap worden meegenomen door de les. Zo kunnen ze (bijna) zelfstandig aan de slag!

https://www.muziekinschool.net/thuis

 • Cultura TV

De scholen zijn weer begonnen, maar Cultura TV blijft online!  De komende maanden  maken we filmpjes die passen bij grotere thema’s als de kinderboekenweek of de week van Lezen & Schrijven. 

Alle filmpjes blijven online. Nieuwsgierig? Kijk dan bij de filmpjes en maak een keuze uit programmeren, beeldende vorming, knutselen, lezen, schrijven, muziek maken en nog veel meer. Bij sommige filmpjes kun je dingen doen en andere filmpjes zijn om te kijken! Let op: er zijn ook prijzen te winnen! Dus wie weet maak jij wel kans.
Voor elke leeftijd is er wat te doen. Cultuur is ook voor jou!

https://www.cultura-ede.nl/ook-in-cultura/cultura-tv.aspx

 • Buro Bis

Zelf aan theater doen kan ook. Buro Bis plaatst op Instagram elke dag een nieuwe theaterles van 10 minuten voor kinderen van groep 3 t/m 5. Ook voor kleuters is dit heel geschikt. Oefeningen waarbij je moet doen alsof een muts iets anders is, bijvoorbeeld een schoen of een telefoon, zorgen ervoor dat kinderen hun energie kwijt kunnen en hun creativiteit wordt aangesproken.

https://www.instagram.com/explore/tags/onlinetheaterlessen/

 • Film HUB Gelderland

Op zoek naar een korte filmopdracht je die makkelijk thuis kan uitvoeren? In deze blog hebben we verschillende opdrachten verzameld die je thuis kan doen.  Gewoon omdat het leuk is om met film bezig te zijn of tegen de verveling.

https://www.filmhubgld.com/post/mini-filmopdrachten-voor-thuis

 • Anne Frank Videodagboek

We weten allemaal dat Anne Frank een dagboek schreef. Maar wat als Anne, in plaats van een dagboek, een camera had? In plaats van te schrijven had zij alles gefilmd om haar gedachten, gevoelens en dromen vast te leggen. Het Anne Frank videodagboek is een online videoserie die leerlingen kunnen bekijken op: youtube.com/annefrank.

Extra: educatieve afleveringen en werkboekje
Bij de serie zijn zeven educatieve afleveringen gemaakt die inhoudelijk uitleg en verdieping geven op wat er in het videodagboek te zien is.

 • 4-5 mei denkboek

Het denkboek vind je hier: https://4en5meidigitaal.nl/denkboek2019/

De digilessen vormen een aanvulling op het 4 en 5 mei Denkboek. Leerlingen van de bovenbouw in het basisonderwijs worden uitgedaagd na te denken over herdenken, vieren en herinneren. De digilessen bestaan uit filmpjes en opdrachten.